Erasmus: Genel Bilgi ve Programın Amaçları
Avrupa ülkelerinde yer alan yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye ve yükseköğretimde kalitenin artırılması amaçlarını taşıyan Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP) altında yer alan sektörel bir Topluluk Programı'dır.
Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri; kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Programın hedef kitlesi tüzel kişilik sahibi tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşlar, eğitim kurumları ile KOBİ, STK ve yerel idarelerdir.
Üniversitelerin Erasmus programına katılım hakkı elde etmek için Erasmus Üniversite Beyannamesi’ne (Erasmus University Charter-EUC) başvurup AB Komisyonu’ndan onay almaları gerekmektedir. Ülkelerin ilgili resmi kurumlarınca yüksek öğrenim kurumu olarak kabul edilen üniversite, enstitü, akademi ve benzeri kurumlar, Avrupa Komisyonu Eğitim ve Kültür Genel müdürlüğü'ne başvurarak Erasmus Üniversite Beyannamesi-EÜB (Erasmus Univerity Charter-EUC) almaya hak kazandıkları taktirde,bu kurumların öğrenci ve akademik personeli Erasmus ve Hayatboyu Öğrenme Programı kapamındaki tüm faaliyetlerden faydalanabilir. Eramus programından yararlanabilmek için, programa katılacak öğrencinin bölümü ile programa katılan bir başka ülkede bulunan üniversitenin aynı bölümü içeren bir kurumlararası anlaşmasının bulunması gerekmektedir. Dolayısıyla Erasmus Programı aracılığıyla yurtdışında eğitim görmek isteyen öğrenciler öncelikle bölüm veya fakülteleriyle görüşmelidirler.